Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-29@15:08:21 GMT

کتابخانه‌ای برای ملت

تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۰۹۶۳۴

کتابخانه‌ای برای ملت

خبرگزاری آریا - کتابخانه ملی ایران که نخستین کتابخانه عمومی تهران نیز هست دو سه سال بعد از افتتاح مدرسه دارالفنون کار خود را از یکی از اتاق‌های این مدرسه آغاز کرد.
صبح 3 شهریور 1316 بسیاری از چهره‌های فرهنگی و شناخته شده به مراسم افتتاحیه یکی از دو ساختمان آجری تازه ساخته شده پشت میدان مشق ابتدای خیابان رفاییل دعوت شده بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ساختمانی با معماری شبیه معماری مساجد دوران سلجوقی با همان آجرهای نما و ستون‌های اطراف دری چوبی که نام «کتابخانه ملی » را به خط نستعلیق بالای خود داشت. کتابخانه‌ای که در ادامه نخستین کتابخانه دولتی ایران به عنوان اولین کتابخانه ملی ایران کار خود را آغاز کرد.
نخستین کتابخانه دولتی برای اولین بار چند سالی بعد از افتتاح مدرسه دارالفنون مطرح شد و زمینه تبدیل یکی از اتاق‌های این مدرسه به کتابخانه‌ای برای دانش‌آموزان مدرسه شد. کتابخانه‌ای که به همت مدیرانی چون مخبرالسلطنه هدایت بعدها انجمن معارف گسترش یافت و تصمیم گرفته شد تا این کتابخانه گسترش پیدا کند. احتشام‌السلطنه یکی از اعضای انجمن معارف در خاطرات خود نوشته است:« ابتدا خانه ملکی و متعلق به خود را برای انجمن معارف و کتابخانه ملی معارف تخصیص دادم و قریب 1000 جلد کتاب 3/2 آن خطی بود را به کتابخانه ملی واگذار کردم.» در روزنامه اطلاع هم آمده بود:« انجمن معارف در زمان مظفرالدین شاه عمارتی مخصوص و شایسته را در تهران اول خیابان علاالدوله در کوچه مقابل میدان مشق تهیه‌کردند و در سال 17 جمادی‌الاخر 1316 ق / 1277 ش کتابخانه ملی افتتاح شد و در آن روز اعضای انجمن معارف هر یک کتاب‌های معتبر را وقف کتابخانه کردند.»
بعدها حاج نصرالله تقوی به اتفاق میرزا محمدعلیخان نصرت‌السلطان در عمارت فوقانی در خیابان ناصری شمس‌العماره اول کوچه ارامنه جنب سقاخانه در تهران را اجاره و تبدیل به کتابخانه ملی کردند. در این زمان با تصویب نمایندگان قرار شد تا با مجوز دولت بنایی را به شیوه کتابخانه‌های فرنگی در تهران بسازند. اما این طرح با بمباردمان مجلس نیمه‌کار ماند و کتاب‌های کتابخانه ملی هم برای حفظ و حراست به دارلفنون منتقل شد. در سال 1312 علی‌اصغر حکمت طرح ساختن کتابخانه عمومی معارف را به مجلس تقدیم کرد و قرار شد بعد از تدوین نظامنامه کتابخانه ملی راه اندازی شود. این طرح بعد از برگزاری کنگره هزاره فردوسی که مستشرقین سرشناسی از سراسر جهان به ایران آمد جدی شد. حکمت در همین زمان از آندره گذار باستان‌شناس و معمار فرانسوی و رییس اداره عتیقات دعوت کرد تا همزمان با طراحی و ساخت موزه ملی کتابخانه ملی را هم طراحی کند. گدار هم پیشنهاد کرد بخش شمالی زمینی که برای موزه انتخاب کردند را به کتابخانه ملی اختصاص دهند. حکمت در دیداری با رضا شاه مجوز ساخت بنا در این دو زمین را گرفت و کلنگ ساختمان موزه و کتابخانه ملی همزمان با هم به زمین خورد. به گفته برخی از همکاران گدار که او طرحی را برای موزه و کتابخانه کشیده بود که به گفته علی‌اصغر حکمت شاهکار بود. این طرح شباهت زیادی به کتابخانه بریتانیا داشت. اما پهلوی این طرح را مسخره و به بهانه اسراف در زمین‌های تهران آن را رد کرد و حکمت را برای چنین طرحی توبیخ کرد. بعدها حکمت درباره این تصمیم پهلوی با افسوس نوشت:«ـ با این پیشامد اسف‌انگیز، نقشه شاهکار مهندس فرانسوی نقش برآب شد و قصرهای موهومی که وزیر معارف در اسپانیای خیال ساخته بود، نابود گردید.»
بعد از رد شدن این طرح باعث شد تا گدار که سرخورده شده بود با توجه به وسعت 1000 مترمربعی که در اختیارش بود آن را طراحی کند. با این همه او در طراحی جدید کتابخانه از هیچ چیز کم نگذاشت. نکته قابل توجه در طراحی کتابخانه ملی تناسب آن با ساختمان موزه ملی ایران بود. شاید در تهران هیچ ساختمان‌هایی نیستند که این قدر با یک دیگر تناسب داشته باشد.
از آن جایی که گدار در طراحی موزه ملی از معماری طاق کسرا الهام گرفته بود ساختمان کتابخانه را نیز متناسب با آن طراحی کرد و تلفیقی از معماری کهن ایران و معماری اسلامی را در طراحی به کار گرفت. او در انتخاب نوع مصالح نیز تقارن و تناسب این بنا را با بنای موزه در نظرگرفت و بهترین مصالح معماری را از سراسر ایران در ساختن این بنا به کار گرفت.
در روزنـامـه اطلاعات مـورخ 18/3/1318ش. خبـر « افتتـاح کتابخانه ملی ایـران » ایـن چنین درج شـده اسـت: « عمـارت جـدیـد کتابخانه ملی که در شمال عمارت موزه ایران باستان در خیابان رفائیل ساختمان شده است از هر حیث آماده شد، و از روز دوم تیر ماه افتتاح و تالار مطالعه کتابخانه همه روزه به استثنای ایام تعطیل از ساعت هفت صبح تـا یکساعت بعـد از ظهر برای استفاده مراجعه کنندگان دایر خواهد بود»
زیـربنـای کتابخانه ملی ایران 550 متر در 2طبقـه بود. دو طبقه در زیر برای مخازن طراحی شده بود. در طبقه اول علاوه بر ورودی و بخش‌های اداری تالار نمایش، تـالار فـردوسـی، بخش نشـریـات و خدمات فنی قرار داشت. تالار مطالعه نیز در طبقه دوم راه اندازی شده بود. این تالار (برای حدود 60 نفر) و مخازن کتاب‌ها اختصاص داشت. مخازن کتابخانه کلاً برای 40000 جلد کتاب طـراحی و ساخته شـده بـود. برای تجهیز مخزن کتابخانه ملی نیز در خرداد 1316مجموعاً 13712 نسخـه چاپی و خطی – در چند نوبـت – بـه کتابخانه تحویل داده شد.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: کتابخانه ملی کتابخانه ای انجمن معارف ملی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۰۹۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز

ایسنا/آذربایجان شرقی مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی آذربایجان‌ شرقی از انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز برای نمایش در نمایشگاه روز جهانی موزه‌ها خبر داد.

احمد حمزه‌زاده روز شنبه ۸ اردیبهشت ماه در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: در جلسه هماهنگی برای برنامه‌ریزی‌های نمایشگاهی به‌ مناسبت روزجهانی موزه‌ها انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز انجام خواهد شد که این نمایشگاه به مناسبت روز جهانی موزه‌ها در محل موزه آذربایجان‌ از روز ۲۹ اردیبهشت افتتاح شده و به مدت سه ماه دایر خواهد بود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌ شرقی ادامه داد: ابتکار بسیار زیبایی برای برگزاری نمایشگاه در سرتاسر ایران به مناسبت روز جهانی موزه‌ها انجام شده است که برگزاری تورهای کودک محور با توجه به شعار «موزه‌داری برای پژوهش و آموزش» از جمله این برنامه‌ها در آذربایجان‌ شرقی است.

وی اظهار کرد: تعداد ۱۱ استان برای انتقال اموال نفیس موزه ایران باستان انتخاب شده‌اند که آذربایجان‌ شرقی با دریافت اشیای نفیس مرتبط با منطقه آذربایجان از جمله چینی‌های آبی و سفید رنگ و سکه‌های ضرب تبریز، میزبان بازدیدکنندگان و علاقمندان در روز جهانی موزه‌ها واقع در موزه آذربایجان تبریز خواهد بود.

وی گفت: همچنین یافته‌های جدید باستان شناسی در تپه چمن لیلان نیز در نمایشگاه روزجهانی موزه‌ها به نمایش گذاشته خواهد شد که تاریخ اکتشاف و بهره‌برداری از فلز مس را به ۲۰۰۰ سال قبل‌تر در جهان منتقل می‌کند.

به‌ گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی، وی خاطرنشان کرد: با هماهنگی یگان حفاظت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و نیروی انتظامی آذربایجان‌ شرقی تمهیدات امنیتی برای حفظ امنیت موزه‌ها در نمایشگاه‌های روز جهانی موزه‌ها در کل استان به عمل خواهد آمد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • گوشی های محبوب میان رده سامسونگ در بازار ایران
  • پائز و یک سورپرایز غیر والیبالی! (عکس)‌
  • دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم
  • ماجرای داغ حمایت هنرمندانه از غزه در ونیز/غرفه ایران رسما فعال شد
  • موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان
  • موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه
  • انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز
  • افتتاحیه نمایشگاه «در ستایش سعدی» در موزه خوشنویسی ایران
  • برنامه ریزی نمایشگاه آثار موزه ایران در آذربایجان شرقی
  • دست درازی صهیونیست‌ها به گنجینه ایران